PRIRODA U SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA ŠTA JE ŠUMSKA MEDICINA

priroda i zdravlje

Svi smo toliko puta čuli rečenicu da priroda ima blagotvorno dejstvo na čoveka, pozitivan uticaj na psihofizičko zdravlje. Takođe, svi iz svog iskustva znamo da se bolje osećamo nakon boravka u šumi, na primer, ali čini se da nismo svesni toga šta nam zapravo prija i zašto nam je u prirodi lepo. Šuma, na primer, osim drvih proizvoda koji su važni za celokupnu drvnu industriju, ima i socijalne, kulturne i zdravstvene vrednosti za čoveka.


"ŠETNJA ŠUMOM BOLJA NEGO TERETANA"


Priroda je često mesto okupljanja, odnosno druženja ljudi. Ona pomaže da se povežemo sa porodicom, prijateljima i sa samim sobom.


Psihoterapeutkinja Svetlana Zdravković je jednom prilikom za N1 televiziju rekla da je „šetnja šumom bolja nego ona na pokretnoj traci, a ima pozitivne efekte na lučenje hormona sreće“.


Zbog pozitivnog dejstva šume na fizičko i mentalno zdravlje, u svetu je razvijena nova interdisciplinarna grana šumska medicina, a nastala su i nova zanimanja kao što su šumski terapeuti. Utemeljivač one discipline je Japan koji je pokrenuo „šumska kupatila“ odnosno „kupanje u šumskom vazduhu“. U Evropi ovaj koncept razvijaju Norveška i Švedska.
"DVA SATA U ŠUMI UDVOSTRUČUJE MOGUĆNOST BORBE PROTIV MALIGNIH BOLESTI"


Ne postoji konsenzus među lekarima o „lekovitosti“ prirode, oni se pre slažu oko toga da je priroda dopuna zvaničnoj medicini i da je ona odlična preventiva. Međutim, svakako postoje autori i njihova istraživanja koja pokazuju pozitivan utucaj na zdravlje u određenim segmentima.


Terapeut šumske medicine iz Japana King objavio je rad u kom tvrdi da boravak u šumi u trajanju od samo dva sata tokom dve nedelje udvostručuje mogućnost da se borimo protiv malignih bolesti.


Do sada je King sproveo istraživanje i o uticaju boravka u šumi na naš imunitet.


„U jednom istraživanju koje je proučavalo isceljujući efekat šume na ljudski imuni sistem, meren je nivo limfocita u krvi ispitanika pre i posle boravka u šumi. Rezultati su pokazali da jedan dan proveden u šumi značajno utiče na povećanje nivoa limfocita u krvi, dok, na primer, jednodnevna poseta gradu nema nikakav uticaj na limfocite. Štaviše, boravak u šumi jednom mesečno omogućava održanje povišenog nivoa limfocita u krvi, jer blagotvorni učinak šumskog kupatila traje do 30 dana. Na osnovu ovih rezultata došlo se do zaključka da šuma izuzetno povoljno deluje na čovekov imuni sistem“ (D.Cvikl, 2016:102)


ZVUK ŠUME IMA TERAPEUTSKO DEJSTVO

Onaj osećaj da nam je „lepo“, odnodno osećaj nekog olakšanja nakon nekog perioda u prirodi, dokaz je da ona ima i pozitivan efekat na mentalno zdravlje.


Brojni autori navode da šetnja šumom poćava hormon sreće, snižava stres, pozitivno utiče na raspoloženje, povećava energiju i vraća telo u balans.


„Istraživanje koje se bavilo delovanjem akustičnih snimaka šume na ispitanike, pokazalo je da većina ispitanika pozitivno ocenjuje zvukove šume i da zvučni efekat šume blagotvorno i terapeutski deluje na ljudsku psihu“ (D.Cvikl, 2016:102).