VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA FRUŠKE GORE "OČISTIĆEMO POLA PLANINE UZ POMOĆ PASULJA I SLANINE"

Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“ i Eko kamp „Fruška Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“ i Eko kamp „Fruška gora“ organizuju veliku akciju čišćenja smeća na Fruškoj gori „ŠUMOVANJE“ koja će se održati 20. juna. Svi volonteri koji žele da učestvuju u ovoj ekološkoj akciji mogu da se prijave do 18. juna online putem ovog linka.


Okupljanje volontera biće u Eko kampu „Fruška gora“ na Stražilovu odakle će se u grupama rasporediti po šumi i divljim deponijama. Staze će biti okarakterisane kao lake, srednje i teške da bi dostupnost ovom događaju bila usmerena ka ljudima svih uzrasta i sposobnosti, ali će grupe svakako voditi iskusni vodiči.


Prukupljeni otpad biće potom selektovan i poslat na reciklažu. Nakon akcije, volontere očekuje pripremljena besplatna hrana, dok će se domaća pića, za one koji budu želeli, naplaćivati. U kampu, površine 20 000 kvadratnih metara, moći će da se prespava i doživi prava avantura u prirodi. Oni koji imaju svoje šatore i vreće, mogu da ih ponesu, a onima koji nemaju, organizatori će pozajmiti opremu. Ceo prostor Eko kampa „Fruška gora“ se redovno održava -  čisti od krpelja, kosi i prska od komaraca, te volonteri ne moraju da brinu za svoju bezbednost.


Zainteresovani će u prijavi moći da navedu da li im i šta od opreme za spavanje nedostaje kako bi organizatori imali vremena da je nabave u dovoljnim količinama. Takođe, u prijavi će moći da navedu i odakle dolaze kako bi, ukoliko žele, organizatori povezali volontere iz istih mesta radi lakšeg dolaska.


Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“ je prošle godine organizovao 11 ekoloških akcija ovakog tipa i prikupio veliku količinu smeća. Glavne aktivnosti ovog Društva, osnovanog 1992. godine jesu edukacija studenata, srednjoškolaca i njihovo osposobljavanje za bavljenje naučno-istraživačkim radom. Tokom godine organizuju se istraživački i edukativni tereni, kao i volonterski kampovi u vezi sa geografskim i turizmološkim projektima.


Za sve dodatne informacija možete kontaktirati jednog od organizatora Rastka Markovića na broj  telefona: 060 55 09 997 ili putem e- maila rastkomarkovic10@gmail.com