ZigaForm version 5.5.1

FUN FACTS: ZANIMLJIVE ČINJENICE O KAMPOVANJU KOJE SIGURNO NISTE ZNALI DO SADA

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ukoliko ste ljubitelj kampovanja i svih kamperskih aktivnosti sigurni smo da znate i brojne zanimljive činjenice o njemu. Međutim, znate li baš sve? Koji je najmanji kamper na svetu, a koji je pak najskuplji? Koji je kamp prošle godine proglašen najboljim na svetu? Kako izmeirti temperaturu bez termometra u prirodi?

U nastavku vam donosimo odgovore:

NAJMANJI KAMPER NA SVETU JE CRAMPER

Najmanji kamper na svetu zove se Crampar Van. To je kamper koji je načinjen od nekadašnje kamperske prikoli modela Authome Bambi i bicikla na četiri toča iz davnih 60-ih godina prošlog veka (model Butlins). Ovaj kamper konstruisao je Britanac Andy Sunderk koji se bavi restauracijom starih automobila.

Kako sam kaže ideja je bila trenutačna i za manje od 24h on je krenuo u njegovu realizaciju koja je rezultovala velikom popularnošću, brojnim televizijskim posetama, tekstovima u najprestižnijim magazinima.

Više informacija i fotografija procesa nastanka ovog kampera pronaći ćete na njegovom zvaničnom sajtu na LINKU.

S druge strane najmanja kamp prikolica zove se Happier Camper HC1

CRVČCI MOGU DA MERE TEMPERATURU

Ako je verovati brojnim tekstovima, ukoliko se nađemo u prirodi i čujemo cvrčke na osnovu njih možemo zaključiti koja je temperatura u datom trenutku. Naučnici tvrde da je to vrlo tačan i mnogo puta potvrđen podatak, a računica se dobija na sledeći način:

Oslušnite dobro i izbrojte koliko puta čujete cvrčka u toku jedne minute. Broj koji ste dobili potom oduzmite sa 40 pa podelite sa 7 i na kraju mu dodajte 10. Zvuči komplikovano, ali u praksi i nije tako. Recimo da govorimo o brojci koja je oko 25O signala cvrčka u minutu. Računicom pratimo : 250 – 40 = 210, drugi korak 210:7 = 30; treći korak 30 +10 = 40. U datom slučaju dakle temperatura vazduha u datom trenutku iznosila bi oko 40 stepeni celzijusovih.

ŠATOR JE U PROŠLOSTI IMAO SIBOLIKU PROTESTA

Šator se pominje još u Bibliji, kao mesto okupljanja, ali i prostor za život, te sklonište za ljude. No, vekovima kasnije, šator će svoju simboliku znatno promeniti budući da će se 1972 organizovati čuvena Šator Ambasada koju je kreiralo pleme Aboridžina u znak protesta tadašnjoj Vladi i njihovom odnosu prema pitanjima starosedelaca. Oni su svoju vladu u šatoru simbolički postavili ispred vlade (prvobitno je to bio suncobran) u Kamberi uputivši time nezadovoljstvo i protest prema rudarskim operacijama na njihovoj zemlji . Kao glavni zahtev pominju se suverinitet Aboridžina nad australijskim kontinentom, kao i prava starosedelaca na samoopredeljenje.

I danas mnoštvo protesta se upravo okuplja oko šatora, te učesnici istog borave u njima u znak pobune i revolta.

OVO JE NAJSKUPLJI KAMPER NA SVETU

Najskuplji kamper na svetu zove se EleMMent Palazzo Superior. Ovaj kamper procenjen je na enormnih 3 miliona dolara. Ovaj luksuzni kamper spolja izgleda nalik nekom svemirskom brodu sa sve svojim preciznim formama i bojom dok unutar sve pršti od luksuza.

Unutrašnjost kampera možete pogledati na LINKU.

NAJBOLJI KAMP U 2021. GODINI JE…

Ovogodišnju nagradu za najbolji kamp na svetu dobio je nemački kamp Campingpark Kühlungsborn na Baltičkom moru u oblasti Zapadna Pomeranija. Ovaj kamp dobio je najvišu ocenu svojih gostiju, kao i pohvalu za kamp koji je uložio najviše truda i pokazao najviši napredak u prethodnih nekoliko godina.

Njegov položaj u šumi tik uz more nudi posetiocima ugođaj kakav se retko nađe. Uređenost, čistoća, brojna druženja i okupljanja su samo neki od razloga koje su posetioci naveli…

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/front-view-female-tourist-going-mountain-trip_13902925.htm#page=1&query=camping&position=6&from_view=search

Podelite ovaj blog sa vašim prijateljima

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin