ZigaForm version 5.5.1

OVO SU NAJLEPŠE ZIMSKE DESTINACIJE NA SVETU

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ova mesta tokom zime dobijaju epitet najlepših na svetu.

Kako bismo za trenutak otputovali, pa makar i u mislima, u daleke krajeve i iskusili pravu euforiju zimske čarolije, rešili smo da vas sprovedemo kroz 6 najlepših zimskih destinacija na svetu:

LAPONIJA

Prva među destinacijama zasigurno je Laponija, bajkovita zemlja Deda Mraza, Irvasa, Aurore Borealis… Iako u celosti ne pripada državi Finskoj, predeo upravo ove države smatra se za jedan od najlepših, onih koje viđamo u novogodišnjim bajkama, odakle se iz čuvenog sela Deda Mraza, ovaj sedi dekica na irvasima svake godine upućuje u domove dece širom sveta.

Pored čuvenog Deda Mrazovog sela, ovde možete uživati u društvu pitomih irvasa ili haskija koji će vas vući na sankama, kao i u i drugim snežnim aktivnostima u netaknutoj prirodi. Takođe ono što posebno ističe ovu destinaciju jeste i Aurora Borealis- neuobičajena pojava polarne svetlosti na noćnom nebu. Snegom prekriveni nepregledni pejzaži, drvene kućice kao iz bajke, prijatni i gostoljubivi stanovnici Laponije sigurno je, neće vas ostaviti ravnodušnim. Uvešće vas u jednu sasvim novu dimenziju – snežnu bajku, rekli bismo.

OJMJAKON

Jedna među prvim asocijacijama na pomen reči zima sigurno je hladnoća. A da li ste znali da najhladnije naseljeno mesto na svetu dostiže temperaturu i do minus 71 stepen celzijusa i da tamo žive ljudi? Da, dobro ste čuli. U pitanju je sibirsko selo Ojmjakon koje broji oko 500 stanovnika. Stanovništvo se ovde uglavnom bavi i hrani ribom, ne poseduju frižidere (jer se sva hrana zamrzne gotovo u tren), automobile koje žele da voze tokom najhladnijeg perioda ne gase ni tokom parkiranja (ili ih pak drže u prostorijama koje se stalno greju), ne smeju da borave na vazduhu duže od pola sata (u najhladnijem periodi ni 15 minuta) jer postoji velika opasnost da promrznu. U ovom mestu voda kipuće vode ukoliko je bacite u vazduh postaje prah (kristališe se u trenutku), a divlji konji i irvasi vrste su koje žive u suživotu sa ljudima (neki ljudi čak jašu irvase, budući da su sibirksi konji dosta niski, manji rastom). Zvuči neverovatno, ali privlačno za one najveće avanturiste!

HARBIN

U gradu Harbinu, poznatom i kao grad leda, tokom zime se organizuje najveći svetski festival gde se umetnici nadmeću u pravljenju neverovatnih skulptura. Tokom dana trajanja takmičenja uživaćete u snežnoj belini i izuzetnoj umetnosti u prirodi, dok uveče ovaj prostor postaje neuobičajeno bajkovit jer se tada pale na desetine hiljada šarenih svetala koja obasjavaju čitav prostor i koji svojim odsjajem o led stvaraju neverovatnu atmosferu i osećaj.

DOLOMITI

Planiniski venac u Alpima – Dolomiti, u Italiji, moglo bi se reći jedan su među najlepšim pejzažima tokom zime. Predivne planine sa 18 vrhova koji se protežu do visine od preko 3000 metara , uvale, livade, vodopadi i strme, nagle litice stvaraju pejzaž kakvih nema mnogo u svetu. U avgustu 2009. godine Dolomiti su s razlogomproglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO-a, a mesto su na kojem se okuplja velik broj turista, ljubitelja zimskih sportova, pa i influensera koji žele da zabeleže ove predivne prirodne kontraste.

NJUJORK

A za ljubitelje američkih romantičnih komedija, zimska idila ne može da prođe bez bajkovitog klizanja ispod ogromne novogodišnje jelke ispred Rokfeler centra u Njujorku. Ovaj bajkoviti prizor takođe će upotpuniti i zavejane ulice grada koji nikada ne spava, zamotanih prolaznika koji jure ne bi li se što pre zgrejali, saobraćajnih zastoja, ali i euforičnih prazničnih kupovina pred Božić i novogodišnju noć. Uz toplu kafu u izlogu kafeterije i pecivo sa cimetom ne sumnjamo da ćete iskusiti pravu zimsku idilu metropole.

Henningsvær

Ovo ribarsko ostrvo svojstveno je po svom neobičnom obliku, suzbijenim šarenim kućicama i panoramom koju presecaju ledeno more i vrhovi strme planine… Pored predivnog pejzaža, ovo mesto privlači brojne turiste svojim ribolovom, te tradicijom dugom vekovima. Još jedna turistička atrakcija i nadasve popularna scena slikana mnogo puta jeste i ona koja prikazuje čuveni fudbalski stadion koji jednostavno pluta na jednom od manjih ostrvca u okruženju.

Winter photo created by wirestock – www.freepik.com

Podelite ovaj blog sa vašim prijateljima

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin