ZigaForm version 5.5.1

OVO SU NAJLEPŠE ZIMSKE DESTINACIJE NA SVETU

Ova mesta tokom zime dobijaju epitet najlepših na svetu.

Kako bismo za trenutak otputovali, pa makar i u mislima, u daleke krajeve i iskusili pravu euforiju zimske čarolije, rešili smo da vas sprovedemo kroz 6 najlepših zimskih destinacija na svetu:

LAPONIJA

Prva među destinacijama zasigurno je Laponija, bajkovita zemlja Deda Mraza, Irvasa, Aurore Borealis… Iako u celosti ne pripada državi Finskoj, predeo upravo ove države smatra se za jedan od najlepših, onih koje viđamo u novogodišnjim bajkama, odakle se iz čuvenog sela Deda Mraza, ovaj sedi dekica na irvasima svake godine upućuje u domove dece širom sveta.

Pored čuvenog Deda Mrazovog sela, ovde možete uživati u društvu pitomih irvasa ili haskija koji će vas vući na sankama, kao i u i drugim snežnim aktivnostima u netaknutoj prirodi. Takođe ono što posebno ističe ovu destinaciju jeste i Aurora Borealis- neuobičajena pojava polarne svetlosti na noćnom nebu. Snegom prekriveni nepregledni pejzaži, drvene kućice kao iz bajke, prijatni i gostoljubivi stanovnici Laponije sigurno je, neće vas ostaviti ravnodušnim. Uvešće vas u jednu sasvim novu dimenziju – snežnu bajku, rekli bismo.

OJMJAKON

Jedna među prvim asocijacijama na pomen reči zima sigurno je hladnoća. A da li ste znali da najhladnije naseljeno mesto na svetu dostiže temperaturu i do minus 71 stepen celzijusa i da tamo žive ljudi? Da, dobro ste čuli. U pitanju je sibirsko selo Ojmjakon koje broji oko 500 stanovnika. Stanovništvo se ovde uglavnom bavi i hrani ribom, ne poseduju frižidere (jer se sva hrana zamrzne gotovo u tren), automobile koje žele da voze tokom najhladnijeg perioda ne gase ni tokom parkiranja (ili ih pak drže u prostorijama koje se stalno greju), ne smeju da borave na vazduhu duže od pola sata (u najhladnijem periodi ni 15 minuta) jer postoji velika opasnost da promrznu. U ovom mestu voda kipuće vode ukoliko je bacite u vazduh postaje prah (kristališe se u trenutku), a divlji konji i irvasi vrste su koje žive u suživotu sa ljudima (neki ljudi čak jašu irvase, budući da su sibirksi konji dosta niski, manji rastom). Zvuči neverovatno, ali privlačno za one najveće avanturiste!

HARBIN

U gradu Harbinu, poznatom i kao grad leda, tokom zime se organizuje najveći svetski festival gde se umetnici nadmeću u pravljenju neverovatnih skulptura. Tokom dana trajanja takmičenja uživaćete u snežnoj belini i izuzetnoj umetnosti u prirodi, dok uveče ovaj prostor postaje neuobičajeno bajkovit jer se tada pale na desetine hiljada šarenih svetala koja obasjavaju čitav prostor i koji svojim odsjajem o led stvaraju neverovatnu atmosferu i osećaj.

DOLOMITI

Planiniski venac u Alpima – Dolomiti, u Italiji, moglo bi se reći jedan su među najlepšim pejzažima tokom zime. Predivne planine sa 18 vrhova koji se protežu do visine od preko 3000 metara , uvale, livade, vodopadi i strme, nagle litice stvaraju pejzaž kakvih nema mnogo u svetu. U avgustu 2009. godine Dolomiti su s razlogomproglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO-a, a mesto su na kojem se okuplja velik broj turista, ljubitelja zimskih sportova, pa i influensera koji žele da zabeleže ove predivne prirodne kontraste.

NJUJORK

A za ljubitelje američkih romantičnih komedija, zimska idila ne može da prođe bez bajkovitog klizanja ispod ogromne novogodišnje jelke ispred Rokfeler centra u Njujorku. Ovaj bajkoviti prizor takođe će upotpuniti i zavejane ulice grada koji nikada ne spava, zamotanih prolaznika koji jure ne bi li se što pre zgrejali, saobraćajnih zastoja, ali i euforičnih prazničnih kupovina pred Božić i novogodišnju noć. Uz toplu kafu u izlogu kafeterije i pecivo sa cimetom ne sumnjamo da ćete iskusiti pravu zimsku idilu metropole.

Henningsvær

Ovo ribarsko ostrvo svojstveno je po svom neobičnom obliku, suzbijenim šarenim kućicama i panoramom koju presecaju ledeno more i vrhovi strme planine… Pored predivnog pejzaža, ovo mesto privlači brojne turiste svojim ribolovom, te tradicijom dugom vekovima. Još jedna turistička atrakcija i nadasve popularna scena slikana mnogo puta jeste i ona koja prikazuje čuveni fudbalski stadion koji jednostavno pluta na jednom od manjih ostrvca u okruženju.

Winter photo created by wirestock – www.freepik.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *