ZigaForm version 5.5.1

PET NAJLEPŠIH MESTA ZA KAMPOVANJE NA SVETU!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ova mesta svojom prirodnom lepotom, neobičnim formacijama, biljnim, ali i životinjskim svetom zaslužno su osvojile titulu najlepših mesta na svetu na kojima je moguće kampovati. Evo i zašto…

Merzouga, Sahara

Malo beduinsko selo Merzouga nalazi se jugoistočno od Maroka na obodima najveće pustinje na svetu – Sahare. Prepoznato kao kapija Erg Čebbi dina turistička je atrakcija koju turisti vrlo rado posećuju kako bi iskusili ovaj specifičan starosedelački način života, ali i prirodu u svoj svojoj veličini. Selo je poznato po nekoliko vrlo lepih kampova gde je moguće provesti noć pod zvezdama, kao i u predivnim šatorima do kojih vode šareni tepisi bezbrojne lampe koje noću stvaraju neopisivu atmosferu kao iz 1001 noći… Kamperi vrlo rado odsedaju ovde jer nakon vrelih večeri pod vedrim nebom slede prave celodnevne avanture i vožnja kamilama u ogromnoj pustinji kraj velikih dina i peskovitih formacija koji u različito doba dana menjaju svoju boju i oblike pod uticajem sunca i nanosima vrućeg vetra…

Yosemite National Park, Kalifornija

Nacionalni park Yosemite u planinama Sijera Nevade u Kaliforniji poznat je po svojoj bujnoj vegetaciji, predivnim krajolikim predelima i mestima na kojima se planinski vrhovi uzdižu u kontrastu sa divljim potočićima. Gigantske sekvoje, glečeri, vodopadi, livade samo su neke od lepota koje ćete doživeti ukoliko se odlučite za kampovanje na ovom mestu. U ovom nacionalnom parku postoji na desetine kampova i može se reći da je kampovanje jedan od njenih zaštitnih znakova kad je turizam u pitanju.

Miyajima, Japan

Ukoliko ste ljubitelji istočnjačke kulture, mirno malo ostrvo Miyajima u Japanu pravo je mesto za vaše kampovanje. Ovo sveto ostrvo, svetilipte na vodi, nalazi se nedaleko od Hirošime i prepoznatljivo je po svojim kapijama koje nazivaju plutajućim, budući da bivaju potopljenje u određeno doba dana zahvaljujući plimi i oseki. Takođe ovde ćete neretko sresti jelene koji slobodno šetaju gradom, kao i meštane u svojim tradicionalnim kimonima i kišobranima koji ovde,čini se, čuvaju tradiciji i spokoj duha i tela od nezaborava i gradske vreve. Na ovom svetom ostrvu nalazi se i nekoliko hramova među kojima je i najprepoznatljiviji isukushima koji predstavlja vrlo važno mesto za sve vernike okoline. Ovo mesto smatraju još i mestom gde živi Bog, te se na ovom mestu ne sahranjuju mrtvi.

Torres del Paine, Čile

Još jedan nacionalni park, ovoga puta u Čileu, zavređuje ogromnu pažnju kampera, budući da predstavlja pravu oazu satkanu od najrazličitijih formacija i biljnog i životinjskog sveta. Mnogi ga nazivaju najlepšim na svetu, budući da predstavlja gotovo nestvaran sklad planina venca Anda s jedne strane, šuma i stepe sdruge, snežnih vrhova u kontrastu sa plavetnilom vode i zelenilom šuma. Sve to u kombinaciji sa netaknutom prirodom (zabranjeno je korišćenje vozila u parku) i raznolikim životinjskim i biljnim svetom. Ovde možete susresti lame, nojeve, jelene, kao i mnoge endemske biljne vrste.

Ukoliko ste ljubitelj glampinga ovde se nalazi i jedan od najlepših resort-ova na svetu Eko kamp Patagonia.

Maasai Mara, Kenija

Možda i najsmeliji i najneobičniji kamp, jeste i jedan od nekoliko u prirodnom rezervatu Maasai Mara u Keniji. Kampovi u srcu savane, okruženi netaknutom prirodom, ali pre svega životinjskim svetom pružiće vam jedinstvenu mogućnost da uživate u bliskom susretu sa divljim životinjama poput lavova, slonova, žirafa, nosoroga… Ovde se možete susreti s krdima zebri i gnua, da jašete konje, posmatrate tlo iz vazduha, leteći balonom nad savanom ili jednostavno uzivati u toplim vecerima i neobicnim tradicionalnim jelima busmanskih plemena.

Naslovna fotografija: Photo by Anna Shvets from Pexels

Podelite ovaj blog sa vašim prijateljima

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin