ZigaForm version 5.5.1

ZNATE LI KOLIKO JE ZAPRAVO ŠETNJA ZDRAVA I NA ŠTA SVE MOŽE UTICATI?!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
15. oktobra pod parolom „Pešačite do svog zdravlja“ obeležavamo Međunarodni dan pešačenja. Koliko su priroda, svež vazduh i pešačenje važni učili su nas od malena, međutim, čini se, da s brzim načinom života vrlo često zaboravljamo na to ili nismo baš posve sigurni zašto je to tako i zašto je zapravo neizmerno zdravo izdvojiti svakodnevno makar 20ak minuta do pola sata i poći u laganu šetnju…

Saglasno radu britanskih naučnika (Barton, Hine i Pretty) fizička aktivnost, tačnije šetnja vrlo povoljno utiče na naše fizičko, ali i psihičko zdravlje. Ovi naučnici sproveli su istraživanje na tu temu i došli su do sledećih zaključaka:

Kako se današnji način života sve više svodi na sedenje i na neki način otuđenost od prirode, nesumnjivo je da će upravo to uticati na pojačan strest, kao i loše psihičko zdravlje. Mnoga prethodna istraživanja utvrdila su da je upravo kontakt sa prirodom vrlo bitan činilac u regulisanju stresa, poboljšanju raspoloženja, ali i redukciji psihičkog umora.

ZELENA VEŽBA ZA BOLJE RASPOLOŽENJE I ENERGIJU

Osim pružanja niza ekoloških usluga, zeleni prostori pružaju mogućnosti i potsticaj za ‘zelenu vježbu’ koja podrazumeva hodanje, vožnju biciklom, kao i druge rekreativne aktivnosti. Upravo ove ,,vežbe“ umnogome su uticale na ispitanike koji su beležili svoje raspoloženje i samopoštovanje pre i nakon boravka u prirodi i fizičke aktivnosti tamo.

Rezultati su bili više nego jasni: osećaji besa, depresija, napetost i zbunjenost sve su se značajno smanjile, dok se energičnost znatno povećala.

ŠETNJOM PROTIV GRIPA I PREHLADE:


Šetanje može pomoći u zaštiti tokom sezone prehlade i gripa. Harvardska studija s preko 1.000 muškaraca i žena utvrdila je da oni koji su hodali najmanje 20 minuta dnevno, barem 5 dana u nedelji, imali su 43% manje bolesnih dana od onih koji vežbaju jednom nedeljno ili kraće. A i ukoliko su se razboleli, to je bilo kraće, a njihovi su simptomi bili blaži. (Harvard Medical School)

Takođe, utvrđeno je da su šetnja i fizička aktivnost vrlo povoljno uticale na sprečavanje bolesti kao što su: visok krvni pritisak, holesterol, dijabetes, gojaznost i stres.

Redovna šetnja dovodi do smanjenja učestalosti kardiovaskularnih oboljenja. Slično, aktivan odlazak na posao , vožnja bicikla do posla , zatim 4 sata rekreativnih aktivnosti nedeljno, kao i minimum 800 Kcal aktivnosti nedeljno povezani su sa smanjenim rizikom od nastanka oboljenja srca (Ostojić et al, 2009: 4)

SVAKODNEVNOM DVADESETOMINUTNOM ŠETNJOM I DO 5 KG MANJE

S druge strane ukoliko pak samo stojimo sat vremena, umesto što sedimo, utvrđeno je da ćemo na taj način izgubiti 1-2 kg masnog tkiva za godinu dana, dok bi svakodnevne 20-ominutne šetnje uticale na gubitak i do 5 kg masnog tkiva godišnje! Navodi se u istraživanju o prevenciji i lečenju gojaznosti promenom životnog stila (Galani& Schneider, 2007).

Naslovna fotografija: Photo by Jaime Reimer from Pexels

Podelite ovaj blog sa vašim prijateljima

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin